De test voor spraakverstaan

Deze eenvoudige test geeft een indicatie van uw vermogen om spraak te verstaan in een rumoerige omgeving; het moeilijk kunnen verstaan van mensen op rumoerige plekken is vaak een vroege indicatie van een gehoorverlies. Tijdens het doen van deze test hoort u steeds groepjes van drie getallen die worden uitgesproken in een ruizige achtergrond. Na elk groepje voert u de drie getallen die u heeft gehoord in door op de overeenkomstige nummers op het scherm te klikken.

U wordt gevraagd om dit 23 keer te doen, waarbij u elke keer drie willekeurige getallen te horen krijgt die u daarna dient in te voeren. Hoe beter u het doet, hoe zachter de spraak wordt – dus hoe moeilijker de test wordt! Als u de hele test heeft uitgevoerd krijgt u een indicatie van hoe goed het verstaan van spraak in ruis u afging, en krijgt u suggesties voor eventuele volgende stappen die u kunt nemen.

Wellicht bent u geintresseerd in meer informatie over spraak-in-ruistesten.

Belangrijke informatie:

Deze test kan het beste worden uitgevoerd met behulp van een koptelefoon. Als u geen koptelefoon tot uw beschikking heeft, dan is het ook mogelijk om de test met luidsprekers uit te voeren – maar dit kan alleen in een hele stille omgeving.

Meer hulp voor het klaar maken van uw computer voor deze test.

Als u gewoon bent gehoorapparaten te dragen, dan moeten die worden uitgedaan voordat u de test kunt gaan doen.

  • Stel het geluidsvolume van uw computer in op een aangenaam niveau.
  • Doe de test op een stille, rustige plek.
  • Spraak en ruis worden op beide oren aangeboden.
  • Er is een snelle Internet verbinding nodig voor de test. Als u haperingen hoort in de geluiden is uw verbinding niet snel genoeg.

Deze test behandelt niet alle aspecten van het gehoor en geeft geen medische diagnose. De test kan het verstaan van spraak via gehoorapparaten niet meten. Mocht u twijfels hebben, dan kunt u altijd aan uw huisarts vragen of deze u wilt verwijzen naar het audiologisch centrum, de KNO-arts, of de audicien.

Deze test schat het vermogen om spraak te verstaan van uw beste oor – dit geeft al een goede indicatie van uw vermogen om spraak te verstaan in dagelijkse situaties. 

Desalniettemin raden wij u aan om uw huisarts te bezoeken als u vermoed dat uw gehoor aan een zijde beter is dan aan de andere kant.

Deze test kan geen problemen met het midden- of buitenoor aanduiden. Als u pijn ervaart of uitscheiding heeft, of het gevoel heeft dat u een gehoorverlies heeft ondanks de uitkomst van de test, dan raden wij u sterk aan uw huisarts te bezoeken.
Deze test is niet geschikt voor gebruik door kinderen. Bij een vermoeden van gehoorproblemen moeten kinderen altijd door een huisarts worden onderzocht, en indien nodig worden doorverwezen voor een compleet diagnostisch onderzoek.

 

Klik op de onderstaande knop als u klaar bent om de test te starten.

Start